Варна 21°
fallback
Общество
11:30 | 30 юли 2021
Обновен: 18:35 | 22 септември 2024

ГКПП "Делта": У нас вече ще се влиза само с тест, дори и от "зелените" зони

Иначе - 10 дни карантина

По материала работи: Ставри Таргов

Българите, които не са ваксинирани или преболедували в последните 180 дни COVID и на влизане в страната нямат документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще остават под 10-дневна карантина, ако пристигат от държава, попадаща в т.нар. червена зона.

Това ново изискване въвежда здравният министър Стойчо Кацаров в обновената си заповед с мерки за влизане в страната, свързана с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август.

Досега при пристигане от страна в червената зона в България можеше да се влиза само и единствено с отрицателен PCR, без значение дали човек има ваксинационен паспорт или документ, че е преболедувал.

С последните промени обаче заедно с PCR-a тези документи стават изискуеми, т.е., за безпроблемно влизане в страната вече се изискват резултат от PCR тест и документ за преболедуване или завършена имунизация.

При липсата на всички от тях българските граждани подлежат на 10-дневна карантина, както и чуждестранните, но те са задължени да си направят и PCR тест до 72 часа след влизането в страната.

Възможност за освобождаване от карантина българските граждани ще имат само, ако при влизането си имат един от трите задължителни документа. Тогава имат право да си направят PCR тест до 24 часа от влизането си и да изпратят резултата по мейл на съответното РЗИ. За чужденците такава възможност няма.

Децата от 12 до 18 г., които пристигат у нас от държава, попадаща в червена зона, също ще се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, разпорежда още Стойчо Кацаров.В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина.

"За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест", пише в заповедта.

Влизането за хората, които не са ваксинирани или не са преболедували COVID-19, също става със задължителен PCR или антигенен тест, дори ако пристигат от зелена зона, т.е. със слабо разпространение на заразата. В противен случай също се поставят под 10-дневна карантина, пише още в заповедта.

Отмяната на карантината за българските граждани отново става чрез тест, направен до 24 часа от влизането, като тук важат резултатите и от антигенния тест. За пристигащите от държави в оранжевата зона, изискванията остават същите, а именно задължителен документ за завършена ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август, съобщава 24 часа.

Автор на статията:
Ставри Таргов
Ковид ограничения
0 коментара
fallback
fallback