Варна 16°
fallback
Общество
14:00 | 16 март 2021
Обновен: 06:48 | 20 септември 2024

София - пред ковид блокада?

Очаква се затваряне на училища, детски градини, ресторанти, молове и фитнеси

По материала работи: Ставри Таргов

Нови мерки за ограничаване на разпространението от Covid-19 в София вероятно ще влязат в сила от края на седмицата. Дали да бъдат затворени училища, детски градини, ресторанти, молове и фитнесите беше обсъдено на среща между здравния министър, директорите на болници и представители на Националния оперативен щаб.

Въвеждането на мерките се налага поради нарастващия брой заразени с Covid-19 в столицата – те са 1116 за последното денонощие в София. Почти изчерпан е и капацитетът на столичните болници. Това съобщи след срещата директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Той посочи, че 75% от леглата в столицата са заети:

„Предполагаме, че в зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени. Говорим за момента само за София, област София-град.

Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни. Откога ще бъдат въведени? Естествено това няма да стане от днес за утре. Искам дебело да подчертая това“.

Притеснителен е и фактът, че над 30 деца също са хоспитализирани с Covid-19.

В болница „Св. Анна“ леглата са заети на 102%. Има 270 болни с Covid-19, като 25 от тях са в реанимация. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с коронавирус, заяви директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

От днес болниците увеличават и капацитета си, допълни д-р Данчо Пенчев:

„Всяка една болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход към нея, така че да се запази балансът за Covid легла, Covidзони, усложнени пациенти с Covid-19, както и други пациенти, които имат нужда от друго лечение, ще има корекция на заповедта, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла“.

Новите мерки вероятно ще влязат в сила от петък. Днес следобед предстои да бъдат обсъдени и със Софийския оперативен щаб и да се вземе окончателно решение за въвеждането им, съобщава БНР.

Автор на статията:
Ставри Таргов
ковид София
0 коментара
fallback
fallback