Варна 12°
fallback
Общество
18:24 | 12 април 2015
Обновен: 08:26 | 26 октомври 2024

Български пилот, спасил живота на 175 пътници, не се смята за герой

"Чувствам се като човек, който си е свършил работата", казва капитан Борислав Джаджев, приземил самолет с два изключени мотора край Бургас

По материала работи: Слав Велев

В международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, да си спомним за смелостта на един български пилот, който спаси живота на 175 пътници през 2008 година. Самият Борислав Джаджев не се смята за герой и заявява пред една от националните телевиции: "Чувствам се, като човек, който си е свършил работата!".

 

През 2008 г. се случва инцидент със самолет в Бургас, който се определя като най-тежкия в историята на българската авиация за последните 20 години. Ето какво си спомня за него пилотът: "В момента, в който се отлепихме, може би на метър-два някъде, виждах края на полосата, видях как се надига едно ято от гларуси. Самолетът ги изплаши и те тръгнаха с нас".

 

Самолетът е набрал такава скорост, че връщане назад няма. Близо 120 гларуса се блъскат в корпуса. Десният двигател е пълен с птици. Самолетът се тресе целият. Вибрациите са огромни. Ситуация, в която двигателите могат да спрат всеки момент. Пилотите изпълняват процедурите при отказ на двигател.

 

"Няма време да се плашиш! Ако се уплашиш, нещата са приключили общо взето. Инстинктите действат там. Човек или може да го направи, или не може!”, казва смелият капитан.

 

От излитането до аварийното кацане всичко минава като на кино лента през очите на командира. Българският герой спасява 175 души. Без почести. С потупване по рамото, капитан Джажев се превръща в герой. За пътниците, за екипажа, за разследващите.

 

Зад гърба си той има 12 хил. летателни часа. И в този момент той е някъде над нас, в облаците и пилотира самолет.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback