IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
21:17 | 23 февруари 2015
Обновен: 12:24 | 7 септември 2024

Новият Закон за образованието предвижда повече автономност на училищата

Той ще влезе в сила до 3 г.

По материала работи: Борис Проданов
Новият Закон за образованието предвижда повече автономност на училищата

Новият Закон за образованието предвижда повече правомощия на местната власт и автономност на училищата. Това заяви на пресконференция в Ловеч народният представител Корнелия Маринова. По думите й той ще влезе в сила от учебната 2016/2017 г., а някои текстове - от 2018 г.

 

“Ще дадем възможност детето да е в центъра на целия образователен процес, а родителите да са реални участници в него. Ще бъде създаден обществен съвет, в който ще има учители, родители и деца. Очакваме нови учебни програми, като залагаме възможности училището само да избира предмети за разширена подготовка“ каза още Маринова.

 

Според нея въпросът с автономията е сериозно засегнат в закона. Дават се повече правомощия на местната власт по отношение на подкрепящото образование, на Центровете за подкрепа на личностното развитие, на общежитията, помощните училища. Ще бъдат въведени два нови видове училища.

 

Обединеното училище от 1-ви до 10-и клас в малките населени места и иновативни училища, които искат да въвеждат нова организация на работа, нови учебни програми и предмети.

 

Маринова добави, че от завършващите 7-ми клас 95% продължават в профилираните професионални гимназии, а около 200 училища ще бъдат засегнати от промяната завършването на основно образование да става след завършен 7-ми клас. Ще бъдат създадени и полуинтернатни групи от 5-и до 7-ми клас. И следващата, и по-следващата година учениците ще завършат 8-ми клас в основните училищата, в които са.

Коментари

Новини Варна