IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
19:54 | 5 януари 2015
Обновен: 01:31 | 24 август 2024

Внедриха електронна система за сигурност в Столичния зоопарк

В нея са инвестирани 9000 лева

По материала работи: Ставри Таргов
Внедриха електронна система за сигурност в Столичния зоопарк

9000 лева са инвестирани в изграждането на електронна система за сигурност на два от изходите на клетките на хищниците в Столичния зоопарк. Мярката е въведена, след като тигърът Мърдок успя да излезе от клетката си свободно се разходи сред посетителите на зоопарка, съобщава БНР.

Припомняме, на 7 декември хищникът избяга от клетката си. Три часа продължи операцията по залавянето и приспиването му. За да бъде упоен 200-килограмовият тигър, са били нужни три изстрела. Освен големите размери на тигъра роля изиграл и адреналинът при животното, който забавил действието на упойката. Преди последния - трети изстрел той е станал агресивен и се е опитал да нападне един от служителите. Тигърът успя да се измъкне от клетката си поради грешка на единия от гледачите му. Той е проявил небрежност, като е оставил една от гилотините отворена.

Директорът на дирекция „Сигурност" в Столична община Красимир Димитров подчерта, че новата система не позволява на човек да напусне клетката на животното, ако тя не е заключена. Разработен е проект, който елиминира човешкия фактор. Работи се с карти за достъп, в които са регламентирани точно помещенията.

Димитров обясни, че когато животното се храни, гледачът е вътре и самата гилотина е отворена, двете врати, които са към залата и към служебните помещения, са затворени. Няма възможност, при която гилотината да е отворена и да се отворят вратите.
„Когато гилотината е затворена и датчикът даде, че е затворено, животното е на едно място, тогава вече може да се отворят помещенията", посочи Красимир Димитров.

По думите му, когато тези мерки се одобрят, ще продължи изграждането и на другите места, които са планирани в зоопарка. От общината е предложена стратегия за сигурност, която включва абсолютно всички системи за сигурност от физическата охрана, видеонаблюдението, работата на служителите, така че да се намали риска от инциденти в зоопарка.

Черно море

Коментари

Новини Варна