IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:49 | 7 декември 2014
Обновен: 18:31 | 6 септември 2024

Надя Попова: Играчките са специални стоки и към тях има специални изисквания

От 13-ти декември влизат в сила нови изисквания по отношение на етикетирането на хранителните стоки

По материала работи: Лиляна Трънкова
Надя Попова: Играчките са специални стоки и към тях има специални изисквания

Играчките са специални стоки и към тях има специални изисквания, които не се прилагат към други продукти, с които детето е в контакт . Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Надя Попова, председател на УС на Браншова асоциация „Детски играчки” – България.

„Портокалите и лимоните, ако бяха играчки, щеше да е необходимо да носят етикет, който да предупреждава, че в кората им се съдържа аромат, който би могъл да предизвика алергия у детето”, обясни тя и добави, че едва ли някой родител се притеснява, че пластмасовите прибори в заведенията за бързо хранене са опасни за неговото дете, но според изискванията за играчки те са опасни, защото няма да издържат тестовете за здравина, на които се подлагат приборите от комплект кукла с принадлежности за хранене.

„Децата често си играят с ключове и в ръцете им попадат монети. Съдържанието на тежки метали в тях е далеч над стойностите, които са разрешени за детските играчки”, заяви тя и добави, че същото се отнася и за мобилните телефони или таблети, които са сред най-любимите за децата. По думите й, има голяма вероятност съдържанието на фталати в тях да е над допустимите норми, които са безопасни за децата. „Някой замисля ли се за веществата, които съдържат материалите, от които са направени мебелите, с които детето често е в контакт. Да не говорим за храните, с които децата поглъщат доказано вредни вещества”, каза още тя.

„От 13-ти декември влизат в сила нови изисквания по отношение на етикетирането на хранителните стоки. Съгласно новата наредба, върху опаковките на стоките, които биха могли да предизвикат алергии, ще има предупреждения . Това в областта на детските играчки влезе в сила още през 2009 година, когато бе приета новата Директива за безопасност на детските играчки”, добави Попова.

Коментари

Новини Варна