IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
20:25 | 26 януари 2018
Обновен: 01:51 | 27 август 2024

Отпечатани са първите „зелени билети” за София

Срещу 1 лв. ще се пътува неограничено в градския транспорт

По материала работи: Борис Проданов
Отпечатани са първите „зелени билети” за София

Първите „зелени билети“ вече са отпечатани. „Зелен билет“ ще се въвежда при реализирани средноденонощни стойности на фините прахови частици над 200 mgm/m3.


Билетитеще се разпространяват в пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и „Метрополитен“, съобщиха от Столична община. Пътниците ще имат възможност да закупят новата карта и от шофьорите. На билета е изписана цената от 1 лев, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.


Пътуването със „зелен билет“ е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици. Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари т.г.


Центърът за градска мобилност има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.


За днес Столична община беше предупредила за очаквано превишение на нивата на фини прахови частицивъв въздуха. Тя призова за намаляване на замърсяването - жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използватградски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

 

Предупреждение за завишени граници на замърсяване на въздуха за утре - 27 януари, има за кварталите“Хиподрума“,“Павлово“ и “Надежда“.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Дни на четните и нечетни номера въвеждат в столицата

Коментари

Новини Варна