IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
12:59 | 5 януари 2018
Обновен: 13:27 | 24 август 2024

Народният обичай Къпане на зетьове ще бъде пресъздаден на Ивановден

Това ще стане в търговищкото село Алваново

По материала работи: Борис Проданов
Народният обичай Къпане на зетьове ще бъде пресъздаден на Ивановден

Народният обичай "Къпане на зетьове" ще бъде пресъздаден на Ивановден в търговищкото село Алваново. Ритуалът е характерен за местното население и се прави за здраве и каляване, каза един от организаторите Добрин Добрев.


В Алваново къпането на зетьове се практикува от отколешни времена. Постепенно ритуалът е позабравен, но преди три години ентусиасти го възстановяват. Тази година на селската чешма ще бъдат "къпани" не един, а двама зетьове - врекли се във вярност на половинките си през миналата година. Заедно с младите мъже ще бъдат "окъпани" и жените им. 


В подготовката помагат и читалището в селото и от съседните населени места като предоставят носии и стари предмети от бита, използвани още от старите алвановци.


Празникът ще започне от дома на младоженеца, където младата булка ще бъде окъпана над трендафил от свекърва си. А след това под звуците на жива музика всички ще отидат до Белокаменната чешма в центъра на селото, за да се окъпе зетят.


Идеята на ритуала е младите да са здрави и калени. "Къпането" със студена вода в студения зимен месец е за каляване - физическо и житейско, за да могат младите семейства да преодоляват по-леко трудностите и предизвикателства на съвместния живот, обясниха организаторите.

БТА
 

Коментари

Новини Варна