Варна 12°
fallback
Икономика
22:01 | 29 декември 2016
Обновен: 19:34 | 29 октомври 2024

През 2017-а икономисти предвиждат спад в производството на домати и пипер

През лятото на тази година статистиката отчете първото сериозно намаление

По материала работи: Юлиян Атанасов

Силните горещини и продължителното безводие през лятото се превръща в огромен проблем за зеленчукопроизводството на полето, затова според експерти оранжерийното производство ще привлича все повече инвестиции в сектора. Това се посочва в анализ на Центъра за икономически изследвания на селското стопанство, който проучва състоянието на различните видове култури в страната.

 

През лятото на тази година статистиката отчете първото сериозно намаление в производството на пипер. Прибраната реколта беше с 2,8 на сто по-малко от лятото на 2015 г.При доматите имаше увеличение с 4,2%, но поради влошеното качество пазарът остана «гладен» за качествена продукция и основната частпот доматите отидоха за преработка.И при двете основни култури това лято се отбелязва срив в отглежданите площи, като при домати намалението беше с -3,6%,  а при пипера – с 12%.Според прогнозите на САРА за 2016 г. производство на домати е около 120,2 хил.т., на краставиците – 53,7 хил.т и на пипера – 62,5 хил.т.

 

През 2017 г. се очаква площите да намалеят при доматите до 29 хил. дка и при пипера - до 34 хил.дка.

Според експертите в следващите години ще нараства ролята на оранжерийното производство, което гарантира целогодишно предлагане с високи добиви, по-високи цени и по-нисък производствен риск.Разликата в цените между полските и оранжерийни зеленчуци се усети още този декември. Големият проблем е, че на пазара съществува огромна разлика между изкупните цени от оранжериите и тези до крайния потребите.През декември тази разлика беше 35% при доматите и 38% - краставиците.

 

Още по-голяма е диференциацията между изкупните и цените нагоре по веригата. Разликата е между 2 и 3 пъти между изкупните и цените на дребно. Това се обяснява с мащабите на пазара, загубите на продукция поради малотрайността на продукта и покриване на различните между производството и потреблението на пипер.Това дава основание на Полската асоциация на производителите на пипер да настоява Министерството на земеделието на страната да одобри въвеждането на продуктово наименование, което да бъде регистрирано в ЕС, за да могат да навлизат по-лесно на тези дефицитни пазари.

 

В анализа се посочва още, че зеленчукопроизводството трябва да бъде подпомагано приоритетно по ІІ стълб защото по І стълб, колкото и да се увеличават средствата, те ще остават пренебрежимо малки към разходите на единица площ.

В България хоризонталната форма на коопериране трудно ще започне да работи заради разпокъсаността, маломерността на стопанствата и дефицита от  ресурс. Подкрепа от страна на държавата за вертикалното коопериране и използване желанието на веригите да бъдат интегратори на производствения процес трябва да бъде стимулирано.

SINOR.bg

Четете още: Сменят надписа „България” на границата на влизане през Дунав мост

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback