Варна
fallback
Икономика
20:16 | 7 декември 2016
Обновен: 07:45 | 18 октомври 2024

Всички сгради в експлоатация ще подлежат на енергийно сертифициране

Краен срок за изпълнение на мярката няма

По материала работи: Ставри Таргов

Всички сгради в експлоатация ще подлежат на енергийно сертифициране, за което обаче няма заложен краен срок. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, които депутатите приеха единодушно на първо четене. С измененията се транспонират разпоредбите на европейски директиви.

 

За задължителното сертифициране на сгради за обществено обслужване се въвежда минимален праг от 250 кв. м разгъната застроена площ, предава БТА.

 

Регламентира се и прилагането на изискванията за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия.

 

С измененията в Закона за енергийната ефективност се правят и промени в Закона за енергетиката, свързани с издаването, прехвърлянето и отменянето на сертификатите за произход на електрическата енергия, произведена при високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

 

Депутатите приеха и изменeния във връзка с постигането на националната цел за енергийна ефективност до 2020 г. Въведена е възможност за изпълнение на националната кумулативна цел чрез алтернативни мерки. Допълват се и правомощията на Министерския съвет и министъра на енергетиката във връзка с разработването и приемането на Национална програма за ускорена газификация.

Investor.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback