IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
19:36 | 29 ноември 2016
Обновен: 15:50 | 7 септември 2024

Пестим милиони от електронно управление

Днес се проведе конференцията „Преоткриване на публичните услуги на 21-ви век – електронно управление“

По материала работи: Борис Проданов
Пестим милиони от електронно управление

„България може да спестява 300 млн. лева годишно с въвеждането на електронното управление.“ Това беше заявено от изпълнителния директор на ИА Електронни съобщителни мрежи и информационни системи Красимир Симонски. Той говори по време на специалната конференция „Преоткриване на публичните услуги на 21-ви век – електронно управление“.


„През 90-те години говорихме за това как да прехвърлим съдържанието на хартия в електронен формат. Това вече е постигнато. Почти всяка институция вече си има сайт. Кибер сигурността е все по-важен фактор. Тя представлява доверие. Ако загубим доверието към самата услуга, то тогава какъв е смисъла от нея.


Все още не разбираме напълно това, което трябва да се случи. Вложенията в електронното управление не са разходи, а инвестиции. Докато не се промени системата и не се приеме дигиталният формат, работата на хартия ще продължи. Има одити, където задължително ти искат хартиения формат, дори да им представиш дигитален. “, заяви Симонски.


„Европейските демокрации са доста критикувани. Ние не сме перфектни, но сме по-добри от други политически режими в света. Търсим модерна и прозрачна България. Президентът Плевнелиев имаше 10 ключови цели, когато започна своя мандат. Една от тях беше въвеждането на електронното правителство. Много от своите цели в тази връзка постигнахме, но други не успяхме. Дигиталното решение е прието във всички сфери на ЕС. Електронното управление е инструмент за връзка с гражданина. Това е една отворена публична платформа
за гражданите. След 2 дни вече стартира и новата агенция „Електронно управление. Бъдещето на България зависи от върховенството на закона“, заяви д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика.

 

факти.бг

 

Още по темата: Хакери са атакували дистанционно банкомати в България

Коментари

Новини Варна