Климатичните промени са реална заплаха за прехраната ни, а засушавания, редуващи се с опустошителни наводнения и липса на преход между сезоните, заплашват екологичния баланс и водят до изчезване на традиционен поминък, с тези думи откри конференцията „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географскитте означения и европейските схеми за качество“ българският евродепутат Момчил Неков. По време на събитието в Европейския парламент, организирано от Неков, участваха и български производители на традиционни местни храни, българските евродепутати Илияна Йотова и Владимир Уручев, както и техни колеги в ЕП.
Местните храни намаляват значително замърсяването от транспорт, защитават местните общности като осигуряват препитанието им, стимулират биоразнообразието, запазват традиционните сортове и породи, както и традициите, на това обърна внимание Диего Канга Фано, директор за многостранни отношения и политика за качество в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, който също участва в конференцията. Местните храни правят връзката между историята, местната традиция и околната среда, коментира още Фано. Той окуражи производителите от страната ни да кандидатстват за европейска защита.
Илияна Йотова, която наскоро представи доклада си за планинските райони пред евродепутатите, постави акцент върху това, че защитените продукти могат да допринесат в борбата с демографския проблем в селата и да стимулират връщането на хората в малките населени места. Върху прякото отношение на традиционните храни към туризма акцентира Паоло Де Кастро, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той даде пример с родната си Италия – първенец по брой храни със защитено географско указание, където голяма част от туристическите маршрути са съобразени с производството на типични за районите храни и напитки. Той акцентира, че защитените географски указания позволяват на производителите да получат справедлива цена за труда си. Кастро препоръча да се обмисли добре, преди да се стартира процедура за защита на дадена храна, тъй като защитата има и икономически аспект и е добре храните да не са прекалено нишови, а да има капацитет за производство и по-големи количества.
Четете още: Без Данък добавена стойност за дарените храни
Коментари