IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:05 | 9 май 2016
Обновен: 04:06 | 6 септември 2024

Нова агенция при Лукарски – за растеж, инвестиции…

Новият орган е заложен в нов закон за иновациите

По материала работи: Ставри Таргов
Нова агенция при Лукарски – за растеж, инвестиции…

Специална Агенция за икономически растеж ще отговаря за насърчаването на иновациите и инвестициите в България. Това предвижда законопроект за иновациите, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg.
Крайният срок за подаване на становища по текстовете е 25 май.
Агенцията на практика ще изпълнява функциите на Българската агенция за инвестиции и Агенцията за малките и средни предприятия, които ще бъдат преобразувани, става ясно от текстовете.
С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта Българската агенция за инвестиции се заменя от Агенцията за икономически растеж в Закона за насърчаване на инвестициите като отговорна институция за осъществяването на държавната политика в областта на насърчаването на инвестициите.
Също с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се отменят текстовете от Закона за малките и средни предприятия, с които беше създадена ресорната агенция, и се дава право на изпълнителния директор на новата структура да участва в консултативния съвет за насърчаване на малките и средните предприятия към министъра на икономиката.
Предвижда се новата агенция да е на подчинение на министъра на икономиката. Тя ще подпомага разработването на иновации, като подкрепя, включително и финансово, изпълнението на научно-изследователски и развойни проекти, изпълнява мерки за развитието на иновациите, заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация, и участва в разработването на Стратегия за насърчаване на инвестициите в страната в сътрудничество с органите на изпълнителната власт и заинтересовани неправителствени организации.
Още по темата четете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна