IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:54 | 15 април 2016
Обновен: 18:53 | 6 септември 2024

"Дяволска дузина" кандидати за генерален директор на БНР

Народното събрание трябва да попълни квотата си в СЕМ с двама нови членове на мястото на Анна Хаджиева и Георги Лозанов,

По материала работи: Борис Проданов
"Дяволска дузина" кандидати за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи с приемането на документите за избор на генерален директор на Българското национално радио, съобщиха от СЕМ.


Своите концепции са подали общо 13 кандидати: Петър Пунчев, Петър Волгин, Митко Димитров, Георги Василски, Валерий Тодоров, Светослав Костов, Христин Стрижлев, Васил Чобанов, Росланна Белчева, Жени Гаджалова, Александър Велев, Иво Тодоров и Михаела Божидарова.


Техническата комисия по обработването на подадените документи започва своята работа в понеделник. Неин председател е членът на СЕМ Иво Атанасов.


Днес е последният и ден и за номинации за членове на СЕМ. Последната възможност за това е 18 ч. В деловодството на Народното събрание до момента са постъпили четири кандидатури. В СЕМ трябва да влязат двама нови членове.


Документите на кандидатите за шеф на радиото ще бъдат проверени от техническа комисия до 20 април, а до 10 май СЕМ ще оповести кои са допуснатите до събеседването. То ще е открито и за него са предвидени три дни - 11, 12 и 13 май. На всеки кандидат ще бъдат отделени до 2 часа, за да изложи концепцията си и да отговаря на въпроси.


На открито заседание до 20 май, регулаторът пък ще реши кой ще е новият генерален директор. За избран ще се счита този, получил най-малко три гласа.


Паралелно с тази процедура Народното събрание трябва да попълни квотата си в СЕМ с двама нови членове на мястото на Анна Хаджиева и Георги Лозанов, чиито мандати изтекоха. Кандидатите за членове на регулатора ще бъдат изслушани в открито заседание на медийната комисия на 21 април. Заседанието ще се излъчва на живо в интернет.


На 27-и този месец се очаква парламентът да гласува новите попълнения. Очаква се говорителят на външното министерство Бетина Жотева да стане член, но от квотата на президента.


fakti.bg

Коментари

Новини Варна