IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
17:21 | 22 март 2016
Обновен: 18:31 | 6 септември 2024

По-евтин ток за енергийно бедни

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че тази мярка ще е временна

По материала работи: Борис Проданов
Теменужка Петкова

Енергийно бедните българи ще плащат определени количества ток на по-ниски цени, като възможност да бъдат защитени при свободния пазар на тока за бита.


Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на конференция посветена на енергетиката. Тя съобщи, че тази мярка ще е временна.


Ще обхване точно най-уязвимите потребители. Те ще се ползват от тази социална тарифа, която ще обхваща определено количество електрическа енергия, което е свързано с най-неотложните жизненоважни нужди за потребителите, каза Петкова.


Министърът обяви, че се разработват и други мерки от групата на т.нар. "социални мерки".


Те ще предвиждат сигурно електрическо захранване за хора в тежко здравословно състояние, независимо от това дали по една или друга причина сметката за ток не е платена своевременно. Предвижда се разсрочено плащане и възможност електрическото захранване да не спира за определен период от време.


Процесът на преминаване на битовите потребители от регулирания към свободния пазар може да отнеме от три до пет години, смята постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.


От юли КЕВР ще намали добавката "Задължение към обществото", стана ясно от коментарите на председателя на регулаторната комисия Иван Иванов.


Следим как се движат цените на природния газ и в края на юни ще получим отговор на въпроса с колко ще бъде намалението, добави той.


В отговор на въпроси за предстоящото поевтиняване на природния газ от началото на април с 23 на сто (каквото е предложението на "Булгаргаз") и евентуалното му отражение върху цените на парното, Иван Иванов не се ангажира с конкретни стойности, но отбеляза, че в София потребителите плащат с 18,93 на сто по-ниски сметки, отколкото през миналата година.


dnes.dir.bg

Коментари

Новини Варна