IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:23 | 8 февруари 2016
Обновен: 00:08 | 7 септември 2024

Плодовете и зеленчуците са главно внос от Турция

Стачката в Гърция не влияе на пазара

По материала работи: Борис Проданов
Плодовете и зеленчуците са главно внос от Турция

Стачката на фермерите в Гърция не може да окаже особено влияние на пазара на плодове и зеленчуци, защото на българския пазар те са преобладаващо внос от Турция. Това казва в интервю за БТА Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ).

 

По думите му продуктите, които се внасят в България от Гърция, са преобладаващо доматите и прасковите (през лятото). Когато са предназначени за преработка, за тези два продукта се отпуска специфична и много висока субсидия, каквато България не е успяла да договори по време на преговорите по глава "Земеделие" при присъединяването си към ЕС, казва Трифонов. Освен това по негова информация предназначените за преработка гръцки домати и прасковите нелегално се пускат на пазара за прясна консумация. От Гърция се внасят още дини и пъпеши. Другите плодове и зеленчуци по пазарите и в търговските вериги са основно от Турция, отбелязва Трифонов, като допълва, че турският внос е основно нелегален.

 

Според председателят на съюза на градинарите българският пазар на плодове и зеленчуци няма нищо общо с организацията на европейския. Хармонизацията е разписана, но поднормативната уредба е под всякаква критика, например наредбата за контрол и съответствие на качеството, която има много голямо значение. От съюза настояват Министерството на земеделието и храните да осъвремени тази наредба, за да не продължи българският пазар да се разивва като разграден двор.

 

Трифонов посочи още, че в резултат на липсата на ясни правила напоследък се забелязва сериозно влошаване на качеството на плодовете и зеленчуците по супермаркетите. На тържището в Солун например, за да продаде продукцията си един производител трябва да покаже цели 11 документа, преди това не може да отвори вратата на обекта си, отбелязва председателят.

 

Производителите на плодове и зеленчуци се оплакват и от субсидията за сектора. През 2015 г. за животновъдството, и то само за млечното, са отделени 326 млн. лева субсидии, а за сектор "Плодове и зеленчуци" - 2 млн. лева. "Животновъдите са субсидирани от 30 до 50% от себестойността на продукцията си. За сравнение при нас субсидията е около 2-3%", дава за пример Трифонов.

 

Търговските вериги могат много да помогнат за развитието на българското зеленчуко- и плодопроизводство, смята председателят на съюза на градинарите. За тази цел от организацията предлагат да се въведат критерии за пресни плодове и зеленчуци, които да стигат до пазара до 48 часа от добиването им. Реалността в момента обаче показва, че 95% от плодовете и зеленчуците в големите търговски вериги са вносни, отбелязва Трифонов.

 

regal.bg

Коментари

Новини Варна