IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:36 | 31 декември 2015
Обновен: 00:51 | 26 август 2024

Има ли Турция козове против руските санкции?

Ограничителните мерки на Москва ще се отразят негативно на Анкара

По материала работи: Борис Проданов
Има ли Турция козове против руските санкции?

Турция няма козове против руските санкции, които могат сериозно да ударят по икономиката на страната, пише испанското издание "Ел Паис".

 

Ограничителните мерки на Москва ще се отразят негативно на Анкара, пише изданието.


Турция зависи от руските енергоносители - 55% за газ и 30% за нефта. Селскостопанският сектор също ще усети негативен ефект, макар че липсата на турски продукти в Русия също ще е чувствителна.

 

Най-болезнено руските санкции удариха туристическия бизнес. Ежегодно Турция е посещавана от 3 млн туристи, което представлява 10% от общия брой. Така Анкара рискува да загуби пазар за милиарди, се казва в публикацията.

 

Главната причина за влошаване на отношенията между Москва и Анкара е външнополитическият курс на Реджеп Ердоган, който се изживява като безспорен регионален лидер, без да пита Путин какво мисли по въпроса.

 

Ердоган се надяваше на подкрепата на Запада, обаче нито САЩ, нито ЕС се противопоставиха на руските мерки спрямо Турция. Това лиши Анкара от козове, които да й помогнат да спечели играта, се казва в публикацията на "Ел Паис".

 

БЛИЦ

Коментари

Новини Варна