Варна 19°
fallback
Икономика
10:04 | 2 декември 2015
Обновен: 00:43 | 25 август 2024

Преброени ли са дните на Yahoo

Концернът може да се раздели с онлайн бизнеса и с Мариса Майер

По материала работи: Деян Михайлов

През следващите няколко дни може да бъде решена съдбата на Yahoo. Бордът на директорите, който ще заседава от сряда до петък, може да обмисли драстични опции. Наред с други неща, в дневния ред е включена и възможността за търсене на купувач за изпадналия в затруднение интернет бизнес на Yahoo, свързан с рекламите в търсачката и дисплейните реклами, съобщава Wall Street Journal.

В допълнение към тази тема ще бъде обсъдено дали оценяваният на около 30 милиарда долара дял в китайският онлайн търговец на дребно Alibaba да бъдат отделени, както бе планирано. Възможно е и все още разделяне на двете области, съобщава вестникът.Hidden Field

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер от месеци е под натиск. За повече от три години начело на изпадналия в затруднение концерн тя не успява да постигне обрат. От началото на годината акциите загубиха около 33 на сто от стойността си.

Приходите през 2015 г. вероятно ще бъдат с осем процента по-ниски спрямо предходната година. И редица поглъщания не може да променят това. Конкурентите като Facebook и Google междувременно увеличават преднината си.

Също така напоследък се роят спекулациите за възможни наследници за Майер. Отново и отново тя посочва, че обратът ще отнеме време. Но инвеститорите са нетърпеливи. Редица висши мениджъри напуснаха концерна през последните месеци и увеличиха така допълнително натиска над Майер.

Едва през септември тя понесе нов тежък удар. Майер бе планирала да отдели дела в Alibaba в отделно предприятие. Това би бил изгоден за акционерите от данъчна гледна точка модел. Но американските данъчни власти изразиха публично съмненията си и намекнаха, че плановете може да не бъдат одобрени.

Yahoo не коментира материала на WSJ. Акциите се изстреляха в следборсовата сесия със 6%.

Засега не е ясно дали Майер ще продължи да е начело на компанията. Критично настроеният голям акционер Starboard принуди наскоро Yahoo да се откаже от плановете за разделяне и да се раздели от основния си бизнес, за да разпредели приходите от него сред акционерите. Следващите дни ще внесат яснота по темата.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback