IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
09:35 | 23 ноември 2015
Обновен: 00:28 | 8 септември 2024

Не импийчмънт – оставка иска АБВ от Плевнелиев

"Не може нашият юнак да каже, че сме в хибридна война"

По материала работи: Деян Михайлов
Не импийчмънт – оставка иска АБВ от Плевнелиев

АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за необходимостта от незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев, обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод твърдението на говорителя на БСП Атанас Мерджанов, че партията на Георги Първанов е дала заден за импийчмънт на държавния глава.

"Не може при 130 загинали (жертвите на самолетната катастрофа с руския самолет в Египет) нашият юнак да каже, че Русия му сринала сайта и сме в хибридна война", коментира още Петков по повод интервюто на българския президент за "Индипендънт".

Относно оправданието на Плевнелиев, че е дал интервюто няколко дни преди самолетната катастрофа, зам.-председателят на АБВ обяви, че "за адекватността няма четни и нечетни дни, тя е константна величина".

По думите му поведението на Росен Плевнелиев не носи на страната ни нищо положително нито в отношенията ни с Европа, нито със САЩ.

Румен Петков обяви още, че Европа трябва да си даде сметка дали има ресурса, тежестта и авторитета, като един от трите стълба за борба с терора, да обедини усилията на САЩ и Русия и да се концентрира върху борбата с терора и ИД.

"В противен случай Европа минава в състояние на разпад", коментира той пред bTV.

Дясната ръка на Георги Първанов посочи като пример отсъствието на досегашните обичайни правила на Шенген.

"Вие виждате, че вече няма Шенгенско пространство, че всяка държава изгражда свои граници, възстановяват се гранично-пропускателни пунктове. Т.е., страхът взема връх над тази ценностна система, която иначе обединява Европа", каза той.

Румен Петков бе категоричен, че пространството на Шенген трябва да се разшири и България и Румъния трябва да станат част от него.

"Заявките за свиване на Шенген и идеята за допълнителни рестрикции само подхранват усещането за несъстоятелност на Европа и европейските институции в този им вид, каза той. „Когато страхът стане ежеминутно доминантен в твоето поведение, ти не просто показваш слабост, показваш липса на перспектива и всъщност ние виждаме, че нетрадиционната заплаха се оказа по-подготвена от институциите", коментира още зам.-председателят на ПП АБВ.

По спора за участието на България в сухопътна операция срещу тероризма и ИД, Румен Петков е на мнение, че това е въпрос, който трябва да бъде внимателно анализиран и път ще се намери.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна