IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
18:17 | 24 октомври 2015
Обновен: 08:54 | 24 август 2024

Лобират за труда на българите в ЕС

Не са малко сънародниците ни, които реално в момента нямат никаква защита

По материала работи: Борис Проданов
Лобират за труда на българите в ЕС

 

Ако се променят условията за мобилност, трябва да се запази принципът за свободното движение на хора, свързано с трудова дейност.


Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който проведе среща с комисаря по заетостта Мариане Тисен.

 

В разговора си с комисар Тисен коментирахме няколко важни теми. Обсъдихме и Пакета промени по трудовата мобилност в рамките на ЕС, които ЕК подготвя в момента. Тук аз препоръчах няколко неща. Първото е, ако се променят условията за мобилност, трябва да се запази принципът за свободното движение на хора, свързано с трудова дейност, коментира Калфин.

 

Според него трябва да се предприемат специални мерки, засягащи много българи, които работят в чужбина, например детегледачи, болногледачи, домашни помощници и др.

 

Не са малко българите, които реално в момента нямат никаква защита. Нямат представителство, нямат колективни споразумения, нямат нищо. Когато говорим за условия на труд и мобилност, трябва да се мисли и за тези хора и техните права. Не бива да се говори само и единствено за заплащане, но и за условия на труд, за работно време, за социална закрила“, каза вицепремиерът след срещата.

 

Срещата между двамата се е провела късно вчера. На нея министър Калфин и комисар Тисен са обсъдили детайли по организацията на предстоящата годишна среща на министрите на труда и заетостта на страните-членки по линията на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC), която ще се състои на 3 и 4 декември в София.

 

Двамата обсъдили и позициите си по някои от приоритетните за Съвета на ЕС по заетостта теми като Пакета промени по мобилността, младежката гаранция и интеграцията на дългосрочно безработните, съобщиха от социалното министерство.

 

„Участниците в Съвета на ЕС по заетостта обикновено само коментират решения на Комисията, а не дават предложения. Рядко някой дава конструктивни предложения по темите, по които работим днес в Европа. Затова Ви благодаря за съпричастността и активността, както и за споделените интересни идеи и коментари,“, заяви в края на срещата с министър Калфин комисар Тисен.

Коментари

Новини Варна