Одобрена е процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб от страна на Япония, с което вече се допускат нашите продукти до местния пазар. Това е обявил заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Петров е допълнил, че в момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според него двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ. Петров е призовал японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа.
Той е обяснил, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас. Председателят на групата за приятелство "България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши е обявил на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.