IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:18 | 1 октомври 2015
Обновен: 01:04 | 3 септември 2024

1,8-2% ръст през 2016 ще е добър за бюджета

Менда Стоянова: Очакваме събираемостта да се подобрява

По материала работи: Борис Проданов
1,8-2% ръст през 2016 ще е добър за бюджета

Икономически ръст от 1,8 - 2% през следващата година ще е добре за приходната част на бюджета, коментира в предаването Денят ON AIR председателят на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.


Тя подчерта, че не могат да се очакват някакви „страхотни ръстове” следващата година и допълни, че се работи по „параметрите на макрорамката за следващата година, правят се прогнози за приходите и т.н”.„Очакваме да се подобрява и събираемостта”, коментира Стоянова, като подчерта, че предстои да се приеме пакет от данъци, които ще я подобрят.


„Гледайки цифрите, изпълнението на бюджета за 2015 върви много добре при излишък от 600 млн. лв. към момента”, заяви Стоянова, като подчерта, че с оглед на традиционни големите в края на годината плащания постепенно тенденцията ще е насочена към дефицит. – „При всички случаи очаквам октомври до декември да преминем към дефицит, но категорично няма да достигнем до планирания такъв (около 3%)”, заяви Стоянова.


Оттеглената идея за 2% данък върху доходите, които да събират общините, Стоянова коментира, че е била предложена в контекста на предизборната програма на ГЕРБ за децентрализиране на управлението. Тя поясни, че ако 2% от 10-процентния данък бъдат събирани от общините, би означавало с 2% да бъдат свити и разходите за местните власти от централния бюджет. Това по думите й е щяло да рефлектира върху субсидията за общините от държавата и съответно да доведе до дисбаланси с оглед на водената от тях политика.


По думите й трябва да се води по-конструктивен диалог по темата и в по-спокойни времена, като се мисли в перспектива.


По отношение на предложението за ДДС върху корпоративните активи тя подчерта, че механизмът за прилагането на идеята трябва да бъде много прост.


От думите й стана ясно, че до 30 октомври Сметната палата следва да внесе в НС доклада за оценка на банковия надзор. Изготвеният доклад от МВФ и Световната банка също бил готов. „но не е достъпен".


„БНБ е настоявала да свали конфиденциалността”, коментира Стоянова.
Тя изтъкна, че превъоръжаването със съвременни самолети „наистина е голям бюджетен проблем”. „Досега България отлагаше и мисля, че нашата малка икономика трябва да потърси и друг начин за това, а не да хвърля милиарди в тази посока. Не мисля, че е проблем да търсим съдействие от съседни страни за охрана” на въздушното пространство, каза още Стоянова.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна