IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:01 | 1 октомври 2015
Обновен: 05:25 | 24 август 2024

Пенсионери искат 170 лв. минимална пенсия

Те настояват и за безплатно пътуване в градския транспорт

По материала работи: Борис Проданов
Пенсионери искат 170 лв. минимална пенсия

Минималната пенсия за стаж и възраст да стане 170 лева от Нова година, поискаха пенсионери на специална пресконференция в БТА.


Те настояват още за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2000 г., със средномесечния осигурителен доход за 2014 година и въвеждане на принципа това да се прави ежегодно или най-много на две години, съобщи Венелин Новаков от Национална инициатива "Пенсионерски организации в България, обединени от Националната инициатива "Социална солидарност".


Пенсионерите настояват още и за безплатно пътуване в градския и междуградския транспорт, като се заканиха, че исканията им ще бъдат внесени в Народното събрание.


Хората от третата възраст коментираха и готвените от кабинета коледна надбавки, които спорят тях са "временна, конюктурна и частична стъпка".


В Международния ден на възрастните хора, пенсионерите заявиха, че държавата е лош грижовник за тях. Те призовават институциите да направят необходимото "в защита на интересите на най-изстрадалата част от българското население, понесла тежестите, мизерията и несгодите на прехода и дала достатъчно от себе си за достойно съществуване на днешна и утрешна България в обединена Европа на човешките ценности и хуманизъм".


dnes.bg

Коментари

Новини Варна