IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
20:37 | 1 септември 2015
Обновен: 09:20 | 27 август 2024

Заводът за отпадъци на София заработи пробно

Ще се добиват рециклируеми материали: найлон, хартия, пластмаса, стъкло, метал, алуминий

По материала работи: Борис Проданов
Заводът за отпадъци на София заработи пробно

Започна тестовата експлоатация на завода за боклук на София, съобщи БНТ 2.


Заводът се състои от 5 цеха, в които се извършват различни дейности за извличането на суровините от отпадъка. Ще се добиват рециклируеми материали: найлон, хартия, пластмаса, стъкло, метал, алуминий.


От остатъчния продукт ще се произвежда гориво, което ще се използва за произвеждане на енергия, например в Топлофикация София. Над 213 милиона лева струва заводът, 85% от тях Европейско финансиране.


Столична община разчита и на приходи от новия завод – 2 милиона лв. годишно от продажбата на рециклираните суровини. При реализиране и на следващия етап – инсталацията за т.нар. RDF – гориво, с около 10% ще намалеят и сметките за парно. За достигането на високите екологични стандарти, в халетата са монтирани филтри за праховите частици, а отпадният газ ще се оползотворява. Назначени са и 20 млади специалисти с висше образование, които да работят с модерните технологии.


След преминаване на 72-часови проби на всички инсталации на пълна мощност предстои приемането на обекта от държавна комисия. Откриването е насрочено за средата на септември.

Коментари

Новини Варна