IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:15 | 21 юли 2015
Обновен: 11:46 | 10 септември 2024

НЕК ще се разплати с US централите през август

Теменужка Петкова убеден в хепиенда в енергетиката

По материала работи: Борис Проданов
НЕК ще се разплати с US централите през август

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова до средата на следващия месец НЕК може да се разплати с американските централи от комплекса “Марица изток“.


"Надявам се до 15 август да намерим възможност да разплатим задълженията си", каза Петкова, цитирана от БТА.


С изплащането им трябва да влезе в сила споразумението между НЕК и двете централи, сключено през пролетта на тази година, според което държавната компания ще плаща по-ниска такса за разполагаемост на американските ТЕЦ.


По думите на Петкова преговорите с американските централи са на финала.


"С "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1" приключихме преговорите, споразумението премина одобрението от банките-кредиторки на "Ей И Ес", на БЕХ, на Министерството на енергетиката и КЕВР", посочи Петкова.


Според нея може би днес ще приключи процесът и с "КонтурГлобал Марица Изток 3", след което ще започне процедурата по одобрение с техните банки-кредиторки.


Енергийният министър коментира, че БЕХ ще бъде дружеството, което ще търси нужния финансов ресурс.


"Става въпрос за заем от банки, говорим за финансиране, което да ни позволи да се разплатим с двете американски централи", каза Петкова.


Запитана дали от Министерството на финансите са съгласни да предоставят държавна гаранция, енергийният министър каза, че се водят разговори с министър Владислав Горанов.


"Смятам, че ще намерим най-добрия вариант и за публичните финанси, и за енергетиката", каза още Теменужка Петкова.

Коментари

Новини Варна