IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
06:18 | 30 юни 2014
Обновен: 20:56 | 9 септември 2024

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България



Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията, пише dnes.bg.
На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.
"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.
През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре катипализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.
Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.
Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.
В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Коментари

Новини Варна