IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
06:14 | 28 март 2014
Обновен: 00:14 | 8 септември 2024

Изтича срокът ЕРП-тата да се изплатят на НЕК

Изтича срокът ЕРП-тата да се изплатят на НЕК

По материала работи: Златина Добрева
Изтича срокът ЕРП-тата да се изплатят на НЕК

Днес изтича срокът, в който ЕВН и Енерго про трябва да платят дължимите суми към Националната електрическа компания. Вчера бе крайният срок за ЧЕЗ да погаси дълга си, но по сметката на НЕК не бяха постъпили плащания от нито една от трите компании.
Общо дължимите пари са малко под 350 млн. лева, като дружествата са си ги „прихванали”, тъй като общественият доставчик им дължи пари за произведената от тях зелена енергия. Заради прихващането бе открита процедура по отнемането на лицензите на трите снабдителни дружества, а НЕК сезира прокуратурата.
Очаква се енергийният регулатор да обсъди на открито заседание преференциалните цени на електроенергия от комбинирано производство, съобщава Дарик. За всички компании, с изключение на „Брикел”, се предвижда намаление на преференциалните цени, като най-голямо е за „Топлофикация София” и „Софиягаз” - съответно намалението е с повече от 7% за едното дружество и с 5% за другото. За „Брикел” увеличението е близо 4 на сто.
На друго заседание енергийният регулатор ще разгледа цените за пренос и продажба на природен газ за крайните снабдители, като и тук се предвиждат намаления. Цената на синьото гориво ще падне с 2,73% за клиентите на „Булгаргаз” от 1 април.

Коментари

Новини Варна