IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
17:59 | 5 юни 2015
Обновен: 22:14 | 16 септември 2024

Български компании може да строят заводи за биодизел във Виетнам

Наши фирми имат интерес в изграждането на 3 завода за отпадъци на територията азиатската държава

По материала работи: Деян Михайлов
Български компании може да строят заводи за биодизел във Виетнам

Български компании може да строят заводи за биодизел във Виетнам. Това стана ясно по време на срещата на г-н Нгуен Тан Зунг, министър-председател на Социалистическа Република Виетнам с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева и работодателските организации – Асоциацията на индустриалния капитал, БТПП и БСК. Програмата на азиатската страна предвижда изграждането на 20 завода за биодизел. Български компании се надяват да построят няколко предприятия в тази сфера. 

Отделно наши фирми имат интерес в изграждането на 3 завода за отпадъци на територията на различни провинции във Виетнам. Също така 2 пречиствателни станции за отпадни води. В момента се търсят инвеститори за построяването на обектите, стана ясно на срещата. Българската минна компания „Геотехмин“ кандидатства за концесия на мина с цветни руди във Виетнам. Проектът обаче не е предвижен от съответната община. Фирмата възнамерява да инвестира във Виетнам 100 млн. долара.
 По време на срещата беше обсъден и проект за съвместно изграждане на завод/и за рециклиране на отработени масла. Проектът е в партньорство с „ПетроВиетнам” (националният петролен холдинг на Виетнам и най-силната икономическа група в страната) за изграждане на национална система за събиране на отработени масла и поетапното построяване на две рафинерии за преработка с капацитет от 80 хил. тона годишно (очакваните инвестиции са за около 50 млн. долара).
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева участва и в организирания от институцията съвместно с Посолството на СР Виетнам - Българо-виетнамски бизнес форум с провеждане на двустранни срещи. Целта на проявата беше да се осигурят възможности за създаване на преки контакти между български предприятия и потенциални техни партньори от Социалистическа Република Виетнам за производствено коопериране, увеличаване обема на българския износ, за обмен на добри производствени и търговски практики и пр. От виетнамска страна се включи 80-членна бизнес делегация, представляваща 31 от най-големите виетнамски корпорации и фирми. Още толкова участваха и от българския бизнес. В състава на виетнамската делегация бяха включени представители от следните области: банково дело, селско и горско стопанство, хранително-вкусова промишленост, дървообработване и производство на мебели, инфраструктура и строителство, енергетика и възобновяеми енергийни източници, текстил и облекло, електроника и електротехника, туризъм, недвижими имоти и др.
Форумът е част от мероприятията в сферата на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни, организирани за отбелязване на 65-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Виетнам през настоящата 2015 г. 
Българо-виетнамският бизнес форум се организира в изпълнение на проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Развитие на  онкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013.

Коментари

Новини Варна