Варна
fallback
Икономика
15:40 | 9 октомври 2022
Обновен: 05:27 | 26 октомври 2024

Паламудът се завърна по южното Черноморие

По магазините на морето килограмът върви между 8 и 10 лева

По материала работи: Ставри Таргов

Паламудът се завърна! С това се похвалиха рибари от Созопол, чиято лодка извади на брега поне 2 тона от деликатесния вид. Екземплярите са едри и подскачат в плавателния съд.

Доскоро по Черноморието се оплакваха, че все още няма риба. Тези дни обаче нещата са се променили и "лодките се връщат с пълни мрежи", както пее Кичка Бодурова.

"Бяхме се отчаяли. Само допреди две седмици ни паламуд, ни лефер, ни чернокоп", разказа пред "24 часа" Мария Вангелова, чиито племенници имат риболовен кораб.

Радостта на хората, които си вадят прехраната с този поминък, обаче се завърна. "Има поне 2 тона паламуд", възкликва рибар и се радва на богатия урожай.

"Дано успявате да я употребите по най-добрият начин. Нищо да не се изхвърля и похабява! Много риба се извади тази есен. Риболовът трябва да е устойчив, за да има всяка година", окуражава ги Румяна Димитрова.

"Сполай ти, че се завърна, бяхме изгубили надежда", благодарна е съпруга на рибар от Созопол.

Може ли да си поръчаме за Пловдив, пита Цветанка Камзамалова.

"Паламуд има, но не е чак толкова, както се пише, че морето завряло. Има повече на юг край Царево и Ахтопол", обясниха пред "24 часа" рибни търговци. По думите им има и скок в цената с поне левче. По магазините на морето върви между 8 и 10 лева килограмът, а по-дребните, известни като циганки, струват 6 лева.

"Толкова обичам паламуд, че съм готова да се хвърля в морето", признава пловдивчанката Анелина Пенева. За нея пресния паламуд е най-големият деликатес. Най-много го харесва печен на скара и полят с лимон. Но страшно обичала и осолен паламуд. Тя също е дала заявка да й изпратят 5 килограма.  

Автор на статията:
Ставри Таргов
паламуд южно черноморие
0 коментара
fallback
fallback