IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:40 | 2 октомври 2022
Обновен: 09:48 | 19 септември 2024

КЕВР утвърди новата по-ниска цена на природния газ

Тя пада със 120 лв./мвтч спрямо предходния месец

По материала работи: Ставри Таргов
КЕВР утвърди новата по-ниска цена на природния газ

Новата газова връзка с Гърция веднага повлия на цената на синьото гориво у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена с 34% по-ниска спрямо миналия месец.

Енергийният регулатор определи цена от 233,36 лв./мвтч за октомври на синьото гориво. Така тя пада със 120 лв./мвтч спрямо предходния месец, когато достигна рекордните 353 лв./мвтч. Цената е и с 13 ст. по-ниска от внесеното от "Булгаргаз" предложение.

Водещо значение за понижението на цената на синьото гориво за октомври е новата междусистемна газова връзка с Гърция. От регулатора посочват, че за първи път в ценовия микс е включено цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан. От КЕВР са взели предвид и доставките от още два източника: договорът за втечнен природен газ и количествата тръбен газ, закупен на "Газов Хъб Балкан", където са постигнати изгодни цени, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна