Варна °
fallback
Икономика
13:00 | 29 май 2022
Обновен: 02:22 | 15 април 2025

Едва 30% от свинското месо у нас е родно производство

Производителите алармират, че са застрашени от масови фалити

По материала работи: Ставри Таргов

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката.

Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов, цитиран от БНТ.

Автор на статията:
Ставри Таргов
недостиг свинско българско производство
0 коментара
fallback
fallback