Варна 16°
fallback
Икономика
10:00 | 8 април 2022
Обновен: 03:57 | 20 септември 2024

Малки "М"-ки, ама бели – на цени дебели. Едно яйце струва 48 стотинки

Цените продължават хода си нагоре

По материала работи: Ставри Таргов

Срещу 48 стотинки се продава едно яйце в търговските вериги, няколко седмици преди Великден. Цената на картона с 30 броя е 14,39 лева, при това за среден размер - “М”.

Това са и най-предпочитаните традиционно от домакините яйца, тъй като светлата им черупка позволява да се боядисат за празника в по-ярки цветове. Цената на белите яйца обаче вече е 19 стотинки по-висока за брой в сравнение с тези с по-тъмна черупка.

Както “Труд” писа още на 14 март, след като драстично поскъпна олиото преди месец, ред е на яйцата за християнския празник. През последната година дори на едро продажната им стойност се е увеличила с 30 на сто от 19 на 26 стотинки за брой.

Във веригите и малките магазини обаче клиентите ги пазаруват при около 29-30 стотинки на брой, при това на промоция. Или картонът излиза малко под 9 лева.

Затова и домакини вече са решили вместо да боядисват кошници с яйца, които да раздават за празника на близки и роднини, да нашарят единствено за семействата си по 1-2 яйца, колкото да отбележат празника.

Автор на статията:
Ставри Таргов
Великден яйца високи цени
0 коментара
fallback
fallback