Варна 11°
fallback
Икономика
13:00 | 5 април 2022
Обновен: 08:25 | 21 октомври 2024

Защо са ни жълтите стотинки в портмонето? БНБ си ги иска – ето и защо

Няма да ги изтеглят от обращение

По материала работи: Ставри Таргов

Поскъпването през последната година и ускореният заради войната в Украйна ръст на цените са направили излишни монетите от 1, 2 и 5 ст. С тях се затрудняват плащанията, а хората не ги вземат дори като ресто. Това показа анкета на “24 часа”, проведена сред търговци и потребители.

Освен това жълтите монети удължават разплащанията, без да имат особена покупателна стойност.

От БНБ обаче са категорични, че  

монетите от 1, 2 и 5 ст. няма да се премахват

Експерти по парична политика обясняват това решение с притесненията, че инфлацията може допълнително да се повиши, ако ги махнат.

Защото без тях търговците ще трябва да закръглят всички цени. И нямало механизъм, с който да се контролира, че цената на стока, която сега например е 3,62 лв., няма да стане 3,70 вместо 3,60 лв.

Втората причина за оставянето на дребните монети е, че за да се извадят от оборот, трябва да се сменя софтуер по разплащания и счетоводство на всички, както и подмяна на ред машини, програмирани да работят със стотинките.

Което означава допълнителни разходи за бизнеса, което не било допустимо в момент като сегашния, при който всички са притиснати от негативните промени заради войната в Украйна.

Изтеглянето на жълтите стотинки от обращение

изисква и преизчисляване на всички плащания от и към държавата, на междуфирмени разплащания и други операции.

Последните данни на БНБ отчитат, че в края на 2021 г. в обращение са 2,865 милиарда броя монети, които са с 44,5 милиона броя, или с 1,6% повече в сравнение с края на септември 2021 г. Общата им стойност се е увеличила с 9,7 млн. лв., или с 1,9%.

Средната по стойност разменна монета в обращение в края на 2021 г. е била 0,18 лв. и се запазва без промяна спрямо края на 2020 г. Остава общата тенденция към увеличаване на броя на разменните монети в обращение от всички номинали, подчертават от централната банка.

За една година общият брой на монетите се увеличи със 143,7 млн., или с 5,3%, а общата им стойност - с 34 млн. лв., или със 7%. С най-бърз темп - 11,2%, нараства броят на монетите с номинал 2 лева. При останалите нарастването е различно. Например 4% е за тези от 1 стотинка и 6,4% - за 20 стотинки. Дебат за монетите с малък номинал има и в Европа. През януари

Европейската комисия призова за общи правила за закръгляване

в търговията и обяви консултации с държавите членки. И тогава обаче тя не обяви подготовка на решение за премахване на най-малките монети, дори това да спести разходи за транспорт и производство на монетите и усилията, свързани с разплащанията.

Автор на статията:
Ставри Таргов
БНБ дребни монети обращение
0 коментара
fallback
fallback