27 лева удари килограм българско агнешко месо по магазините. Месец преди Великден цената варира между 19,90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13 - 14 лв. за килограм.
Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.
По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония.
При него обаче гаранциите за качество са под въпрос, тъй като страните производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.
Северна Македония като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. ѝ дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар, информира БГНЕС.
Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо, съобщава Bgonair.bg.
Коментари