IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:00 | 17 декември 2021
Обновен: 21:40 | 23 октомври 2024

Повече и по-високи бонуси ще раздадат частните фирми за Коледа и Нова година

Целта - да стимулират служителите си

По материала работи: Ставри Таргов
Повече и по-високи бонуси ще раздадат частните фирми за Коледа и Нова година

Повече и по-високи бонуси ще раздадат частните фирми за Коледа и Нова година въпреки кризата. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред над 100 браншови организации предприятия, пише "Труд".

83 на сто от фирмите възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си, докато през предходната година подобно намерение са изразили 60 на сто от анкетираните предприемачи.

Представителите на компаниите са заявили, че чрез бонусите искат най-вече да стимулират служителите си. Тази причина са посочили 48 на сто от анкетираните. 35 на сто са заявили, че дават допълнителните средства или подаръци във връзка с предстоящите празници, а 24 на сто – заради по-доброто финансово състояние на фирмата.

Само 12 на сто от анкетираните са заявили, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради негативните последици от пандемията. Около 5 на сто от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.

Над половината запитани представители на бизнеса са заявили, че ще раздадат еднакви бонуси на всичките си служители, а 35 на сто ще определят стимула според представянето на всеки служител.

Най-много от предприемачите ще раздадат бонуси на служителите си до 200 лева. Това е намерението на 30 на сто от управителите на анкетираните компании. Бонуси в размер от 200 до 500 лева планират да раздадат почти същият процент от работодателите - около 28 на сто.

Служителите на 12 на сто от предприемачите са истински късметлии, защото техните бонуси ще са в размер над 1000 лева. 18 на сто от предприемачите са предвидили стимули за своите служители в размер от 500 до 1000 лева.

В някои случаи допълнителното възнаграждение ще бъде под формата на подаръци, процент от месечната работна заплата или допълнителна такава. Сравнявайки с предходната година, намалява делът на лицата, които ще получат бонус до 200 лв., като за сметка на това се увеличава делът на служителите, които ще получат в диапазона 200-500 лв. и 500-1000 лв.

Почти еднакъв процент от фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи, съответно 45% и 43%. Намалява делът на работодателите, които планират да дадат по-ниски бонуси спрямо предходната година - от 25% през 2020, до 12% през настоящата.

Коментари

Новини Варна