Само една седмица и то посред лято оранжерийните краставици поскъпнаха на едро с почти 16 на сто (15,8%), а зелето с една пета (20%). Това сочат данни от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на зелето по тържищата в страна е достигнала 0,84 лв./кг, а на краставиците - 2,57 лв./кг. При зеленчуците за периода са поскъпнали още зрелият кромид лук (+7.5% до 0.86 лв./кг), картофите (+7.4% до 0.73 лв./кг), зеленият пипер (+6.6% до 1.45 лв./кг), полските краставици (+5.5% до 1.74 лв./кг) и оранжерийните домати (+4.0% до 1.60 лв./кг). Единствено поевтиняване е отчетено при полските домати (-4.3% до 1.56 лв./кг) и корнишоните (-0.7% до 1.44 лв./кг).
Спрямо същия период на миналата година най-голямо поскъпване при зеленчуците с 1,18 лв./кг е регистрирано при оранжерийните краставици от 1,39 лв./кг на 2,57 лв./кг, следват полските краставици - с 56 ст. от 1,18 лв./кг до 1,74 лв./кг. С 44 ст. отгоре е цената на едро от 1,01 на 1,45 лв./кг се увеличила цената на борсите на зеления пипер. Оранжерийните домати за година са поскъпнали средно с 23 ст. от 1,60 до 1,83 лв./кг.
При плодовете за последната седмица е отчетено най-голямо поскъпване при ябълките (+9.5% до 1.50 лв./кг), следвани от прасковите (+6.0% до 1.93 лв./кг), кайсиите (+2.6% до 2 лв./кг) и бананите (+2.0% до 2.05 лв./кг). Без промяна в цената са дините (0.49 лв./кг) и пъпешите (0.98 лв./кг).
За периода 16-20 август от 36-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 25, без промяна в цената са 3 и поевтинелите са 8. Нарастването на цените на едро на храните продължава вече пета поредна седмица.
От началото на август са се повишили общо с 4,5 на сто. В предишните 43 дни от 19 юли до 20 август поскъпването е съответно: с 0.65% (9-13 август), с 1.52% (2-6 август), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли) и общото повишение за пет седмици е със 7.55 на сто.
При млечните, месните и други храни за последната седмица най-голям ръст на цената едро е регистрирана при брашното тип „500“ (+5 до 1.06 лв./кг). Следва зрелият фасул (+4.5% до 3.85 лв./кг).
Сред поскъпващите храни е и лещата (+4.5% до 2.57 лв./кг), кашкавалът „Витоша“ (+2.7% до 11.70 лв./кг), замразеното пиле (+2% до 4.58 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.3% до 4.00 лв./кг), захарта (+0.7% до 1.39 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.4% до 5.52 лв./кг) и варено-пушеният салам (+0.1% до 8.85 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.18 лв./броя).
Най-много е поевтинял оризът (-3% до 2.25 лв./кг), следван от прясното мляко (-1.1% до 1.75 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-0.5% до 1.93 лв./кг) и кравето сирене (-0.3% до 6.99 лв./кг).
От бакалските стоки на едро за година най-много - с 98 ст. е поскъпнало олиото от 2,11 лв./л на 3,09 лв., сочи още статистиката на ДКСБТ. На второ място по скок на цената с 80 ст. от 10,90 лв./кг на 11,70 има при кашкавал „Витоша“.
Замразените пилета на едро сега са поскъпнали от 4,12 лв./кг по същото време на 2020 г. до 4,58 лв. в края на миналата седмица или с 46 ст., съобщава "Монитор".
Коментари