IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:00 | 24 юни 2021
Обновен: 17:47 | 21 ноември 2024

Вносни яйца за преработка – с печати, и у нас. Опасни ли са за здравето?

Те имат по-кратък срок на годност

По материала работи: Ставри Таргов
Вносни яйца за преработка – с печати, и у нас. Опасни ли са за здравето?

У нас внасят яйца, които са предназначени за преработка, но тук им слагат печати и ги продават за консумация в магазините. Те имат по-кратък срок на годност, но това се прави, защото цената им е по-ниска.

Това заяви председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП) Даниел Божанков. По думите му има и нерегламентиран внос на пилешко месо.

В същото време птицевъдният бранш е пред колапс, като производителите трупат огромни загуби, особено при производството на яйца за прясна консумация, допълни той.

Причината е, че от началото на 2020 г. цените на яйцата започнаха да падат, а фуражите да поскъпват. Като добавим и лошата реколта, повишението е почти в рамките на 50%, каза Божанков.

Така фермерите са принудени да продават продукцията си на голяма загуба - докато себестойността на едно яйце е 14-16 ст., то масово се продава на 50% по-ниски цени. Затова от бранша настояват държавата в лицето на земеделското министерство да им помогне.

Една от мерките, които предлагат, е да се отпуснат количества пшеница и царевица от Държавния резерв като стоков кредит, който да платят по жътва на по-ниска цена. Друго предложение е да се намали ДДС на месото и яйцата, както е в редица страни от ЕС.

Ако не се предприеме нищо, догодина ще ядем само вносни яйца, категорични са те, цитирани от "Труд".

Коментари

Новини Варна