По-скъпи козунаци за Великден. Причината - поскъпването на продуктите, от които се правят, обясняват от бранша.
В бургаски цех за хляб и хлебни изделия, който екипът на Bulgaria ON AIR посети, за Великден ще се изпекат близо 60 000 козунака. Затова майсторите бързат.
"Разстила се, фитили се правят и след това се прави тази плетка, всичко се прави с постоянство и с любов най-вече", споделя сладкарят Кристиян Стойков.
Майсторите казват, че ползва ли се яйчен прах - великденският сладкиш няма да стане на конци.
"И да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца - козунаците не са толкова жълти", каза технологът Иван Кръстев.
За Великден козунакът се продава повече от хляба, но празничният сладкиш тази година ще бъде по-скъп с близо 20%.
"Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините.
Брашното поскъпна с 20%”, заяви председателят на Съюза на хлебопекарите и сладкарите в Бургас Димитър Людиев.
Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
Коментари