IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:45 | 29 април 2021
Обновен: 02:28 | 13 ноември 2024

Козунакът по-скъп с близо 20%. От 3, 4 и 5 лв. в зависимост от грамаж и качество

Причината - поскъпването на продуктите, от които се прави, обясняват от бранша

По материала работи: Ставри Таргов
Козунакът по-скъп с близо 20%. От 3, 4 и 5 лв. в зависимост от грамаж и качество

По-скъпи козунаци за Великден. Причината - поскъпването на продуктите, от които се правят, обясняват от бранша.

В бургаски цех за хляб и хлебни изделия, който екипът на Bulgaria ON AIR посети, за Великден ще се изпекат близо 60 000 козунака. Затова майсторите бързат.

"Разстила се, фитили се правят и след това се прави тази плетка, всичко се прави с постоянство и с любов най-вече", споделя сладкарят Кристиян Стойков. 

Майсторите казват, че ползва ли се яйчен прах - великденският сладкиш няма да стане на конци. 

"И да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца - козунаците не са толкова жълти", каза технологът Иван Кръстев. 

За Великден козунакът се продава повече от хляба, но празничният сладкиш тази година ще бъде по-скъп с близо 20%. 

"Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините.

Брашното поскъпна с 20%”, заяви председателят на Съюза на хлебопекарите и сладкарите в Бургас Димитър Людиев.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна