IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:00 | 13 април 2021
Обновен: 07:03 | 17 ноември 2024

За Великден: Македонско агнешко и полски яйца. Къде ли са нашите?

Има засилен внос на охладено месо от Северна Македония и дъмпинг на цените

По материала работи: Ставри Таргов
За Великден: Македонско агнешко и полски яйца. Къде ли са нашите?

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха българските производители.

Ще има ли достатъчно родни храни за празничната трапеза и колко ще струва великденското пазаруване – Георги Георгиев разказва в рубриката „На твоя страна” на Нова тв.

В момента за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. - т.е., с 15 % повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

Дни преди Великден екип на NOVA тръгва на пазар заедно с Аника, за да пресметне колко ще ни струва да подредим трапезата за празника тази година.

„Цените растат нагоре и това е. Като гледам почти всичко е поскъпнало. Агнешкото е много скъпо. Ще взема, но ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско”, коментира домакинята.

Задачата за Аника обаче може да се окаже трудна, предупреждават производителите. Тъй като и тази година очакват по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното.

„Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара”, казва Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо.

„Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят само с българско месо”, допълва Симеон Караколев.

Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно български, за да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов.

Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне поне с 15 % по-скъпо от предишния Великден, съобщава "Стандарт".

Коментари

Новини Варна