Варна 17°
fallback
Икономика
20:20 | 9 декември 2014
Обновен: 15:26 | 25 октомври 2024

Ядосахме се на Брюксел: Искаме ясна позиция за „Южен поток”

България, Гърция и Румъния предлагат изграждане на газов коридор

По материала работи: Ставри Таргов

Вицепремиерът Томислав Дончев показа недоволството си от отношението на Европейската комисия към съдбата на „Южен поток”. Той участва в работен обяд днес с министри от Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

„Нямаме категоричен отговор с последна европейска позиция за газопровода - отговор "да" или "не", коментира вицепремиерът пред български журналисти след срещата. Дончев разказа, че категорична позиция не е заявена, въпреки че той на няколко пъти е настоял по време на разговорите да получи становището на ЕК заради специфичната ситуация, в която се намира България. Той обясни, че ако за някои държави в ЕС този проект е абстракция, за нас е конкретика.

Вицепремиерът припомни, че страната ни няма писмено становище за строежа на „Южен поток” нито от руска, нито от европейска страна и формално проектът не е спрян. Това означава, че редица министерства трябва да стартират различни процедури, разрешително за строеж и т.н. „При липса на ясен сигнал от едната или от другата страна, какво да правят тези ведомства”, попита Дончев.

На днешната страна еврокомисарят Шефчович е бил натоварен да преговаря с Русия за бъдещето на „Южен поток”. Това се очаква да стане в началото на следващата година.

По категорично настояване на България са били обсъдени връзките на България с газопроводите на съседните страни - не като алтернатива, а като проекти с висок приоритет, стана ясно още от думите на Дончев. В съвместно изявление след срещата при Марош Шефчович беше обявено, че София, Букурещ и Атина започват изграждането на "Вертикален газов коридор".

Това е част от общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента, се казва в изявлението. Всички участници в срещата са се съгласили, че трябва да останат силно решени за свързването на Централна и Югоизточна Европа към европейския газов пазар.

Междувременно в Белград Руския посланик в Сърбия Александър Чепурин обяви, че България и Сърбия трябва да върнат на „Газпром” парите, вложени в проекта „Южен поток”. Спорез Чепурин, цитиран от Танюг и БТА, газопроводът струва милиарди евро и строежът е бил поет почти изцяло от руската компания.

"Нито Сърбия, нито България имаха възможност да финансират "Южен поток", финансира го "Газпром", каза Чепурин и допълни, че тези страни би трябвало да върнат вложените в проекта средства от таксите за транзит на газ, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback