IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:21 | 23 юни 2015
Обновен: 20:01 | 9 септември 2024

Иван Искров подаде оставка

Управителят на БНБ си тръгва на 10 юли

По материала работи: Златина Добрева
Иван Искров подаде оставка

Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си в парламента преди минути, съобщиха от банката. Това става ден, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е получил обещание това да се случи тази седмица. Министърът само обясни, че това е станало в разговор между двамата, проведен „тази година“. Очевидно обаче тази година е бил и понеделник, защото, според очевидци, Искров е бил посетен в сградата на БНБ от министър Горанов в понеделник. Разговорът им е бил кратък, на четири очи, и се предполага, че е обсъдено как да продължи процедурата за избор на наследник на Искров, ако оставката не се случи до седмица. Малко по-късно, пак според очевидци, в БНБ е дошъл и фаворитът на ГЕРБ Димитър Радев. По въпроса за това дали двамата са се срещнали в сградата има различни версии, пише blitz.

Едни oт източниците твърдят, че това се е случило за кратко, а разговорът бил по общи теми. Други източници твърдят, че Радев е бил представен на служители на БНБ, а на него му е припомнено как изглежда импозантната сграда отвътре.

Дългото му колебание идвало от опасността, изборът на негов заместник да се проточи, през което време на върха на БНБ ще се създаде вакуум, какъвто и без това има, заради предсрочното отстраняване от длъжност на подуправителя Цветан Гунев.

 

Според днес.бг управителят на БНБ подава оставка, считано от 10 юли.

Мандатът му като гуверньор изтича на 10 октомври. В писмо до парламента той напомня, че законът определя периода 10 юли – 10 август, като време за избор на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства.

Коментари

Новини Варна