IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:17 | 29 декември 2016
Обновен: 15:11 | 24 октомври 2024

Мечки може да избутат глиганите в Родопите

Липсата на картофени ниви остава дивите прасета без храна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мечки може да избутат глиганите в Родопите

Съществува сериозен проблем със запасите от дива свиня в Родопите, алармират опитни ловджии от региона. Една от причините за тази тенденция е, че драстично намалява хранителната база за дивеча. Хората в региона почти не садят картофи и дивите свине трудно намират достатъчно храна.

 

 Освен това откъм границата с Гърция намалява движението на глиганите. Популацията обаче не се топи заради бракониери, защото в такива райони много трудно се прави нелегален лов, смятат експерти в Национално ловно рибарско сдружение. Възможно е обаче в отделни части като Чепеларе и около Смолян, там където популацията на мечка е по-голяма, тя да измества глиганите. „В природата няма празно – мечката измества плътността на популацията от диви свине“, категорични са ловците.

 

Голяма вреда за свиване на изчезването на глиганите е нанесла също така практиката за улавяне на жив дивеч. В Родопската яка бяха най-активните фактори за улавяне на жив дивеч и вкарването им в оградени територии, споделят препатили авджии. Има дружинки, като тези в Хвойна, Асеновград и др., където една – две години не са виждали дива свиня. Сега се прави разселване в тези региони, за да се възстанови популацията на глигани в Родопите.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Частично бедствено положение обявиха в Неделино

Коментари

Новини Варна