IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:53 | 28 февруари 2016
Обновен: 23:09 | 5 септември 2024

БЛС отказа да подпише рамковия договор за 2016 г.

Липсват яснота и законова рамка, смятат от Съюза

По материала работи: Юлиян Атанасов
БЛС отказа да подпише рамковия договор за 2016 г.

Българският лекарски съюз е отказал да подпише националния рамков договор заради нормативните неясноти и липса на ясна законова рамка, която според тях може превърне договора в порочен документ, съобщиха от БЛС.

 

Към настоящия момент няма приета и действаща като нормативен акт Национална здравна карта, смятат лекарите.

 

"Не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд", допълват от БЛС.

 

Всички тези нормативни актове са от съществено значение за урегулиране на взаимоотношенията в сферата на българското здравеопазване. Съгласно Закона за здравното осигуряване същите трябва да са приети преди договарянето и подписването на Национален рамков договор за текущата година.

 

В заключение се казва, че извънредният събор на БЛС не е гласувал мандат на членовете на УС за подписване на НРД, независимо от обещанието за подобряване на финансовите параметри.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна