IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
21:58 | 27 февруари 2016
Обновен: 15:30 | 21 август 2024

Руският посланик заяви: Да използваш "съжителство" вместо "иго" e некоректно

Това ме кара да изпитвам не само недоумение, но и неудобство, коментира Юрий Исаков

По материала работи: Слав Велев
Руският посланик заяви: Да използваш "съжителство" вместо "иго" e некоректно

"Ако трябва да съм по-сдържан в оценката си, бих казал, че взаимоотношенията между България и Русия са удовлетворителни. Независимо от известния спад във взаимната търговия - до 3,5 милиарда евро през миналата година, Русия остава сред водещите търговски партньори на България. По отношение на износа тя е на първо място, по стокообмен - на трето. Също така е и водещ енергиен партньор с доставките на нефт, газ, ядрено гориво".
 

Това коментира посланикът на Руската федерация Юрий Исаков пред националното радио.
 

"Винаги сме се отнасяли отрицателно към всякакви опити за изопачаване на историята, особено когато това се прави в угода на някакви моментни политически интереси", коментира Исаков и определи подобни опити като „обидни дори по отношение на паметта на десетките хиляди хора, дали живота си за това историята да бъде такава, каквато е".
 

"Приказките за „съжителство" и „присъствие", подобни странни евфемизми, ме карат да изпитвам не само недоумение, но и неудобство. Трудно е да опиша дипломатично това чувство, но когато става дума за 5 века чуждо иго, когато знаем за толкова много трагични събития от онзи период, използването на подобни думи ми се струва най-малкото некоректно", добави той.

Коментари

Новини Варна