IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:17 | 26 февруари 2016
Обновен: 09:24 | 3 септември 2024

Още един светец ще ни помага - св. Серафим

Епископ Серафим Соболев беше канонизиран от две църкви

По материала работи: Юлиян Атанасов
Още един светец ще ни помага - св. Серафим

Епископ Серафим Соболев бе тържествено обявен за светец в катедралата "Свети Александър Невски.Той е погребан в криптата на Руската църква в София и години наред народната почит пред него не стихва.Този следобед литийно шествие ще се отправи от "Александър Невски" към Руската църква и там пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославения Свети Серафим Софийски Чудотворец ще бъде отслужен кратък молебен.

 

 

За първи път в историята и на руската и на българската православни църква, светецът бе канонизиран от две църкви едновременно. За тържествените богослужения и акта на прославата у нас дойде висока делегация на Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион, който води службата заедно с българския патриарх Неофит.Миряните участваха в богослужението в храма, където са изложени и три икони на светеца, рисувани в Русия.

 

Дошлите се поздравяваха радостно за обичания и почитан от православните християни архиепископ с възгласа: "Честит светец! Честит празник!"Тържественото прославление на новия светец се състои в деня на неговата кончина, който ще бъде и денят, в който занапред ще се празнува паметта на Свети Серафим Софийски Чудотворец.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна