IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
20:36 | 17 декември 2015
Обновен: 08:14 | 20 август 2024

Хиляди вендинг машини на ремонт заради новите двулевки

30 000 автомата за кафе, цигари и храни все още не разпознават монетата

По материала работи: Златина Добрева
Хиляди вендинг машини на ремонт заради новите двулевки

Новата двулевка вече е в обращение. Около 30 000 автомата за кафе, цигари и храни обаче все още не я разпознават и не я приемат.
 
Фирмите вече започва да пренастройват вендинг машините си. Марио се занимава с това от години. Той демонстрира пред Нова тв пренастройването на най-масовия монетен механизъм, с какъвто са 60% от кафе-машините у нас. Марио пуска монети, които имат за цел да обучат машината.
 
Почти всички механизми могат да се обучат да разпознават нови монети. За целта трябва да се настроят и да се пуснат минимум 20 от тях. А услугата по пренастройване струва между 20 и 30 лева.

И още една полза от металната двулевка, а именно – хартиената създава най-много проблеми при устройствата. Почти всяка трета банкнота от два лева се поврежда или изхвърля, защото е най-масовата.
 
"Повечето хора си я носят по джобовете и тя най-много се смачква, променя й се цвета, устройствата, които я приемат не могат да я разпознаят", пояснява Марио.

Промени в настройките ще трябват и за столовете за масажи, детските механизирани колички и други устройства, които работят с монети.
 
Зрител на Нова сигнализира за подобен проблем с металната двулевка. Той посочи, че устройствата в метрото все още не я разпознават и няма как да си купи билтче. От Метрополитен обещават, че и тези автомати ще бъдат настроени, но догодина. Това обаче няма да се случи в тролеите и трамваите.
 
Автоматите в градския транспорт няма да бъдат пренастройвани, защото винаги са работели с един лев. А за пътуващите в градския транспорт няма обяснение за това неудобство.

Коментари

Новини Варна