Варна 20°
fallback
България
20:48 | 11 декември 2015
Обновен: 13:27 | 24 октомври 2024

Съдии в тоги застанаха пред Съдебната палата тази вечер

Към тях се присъедини протестното шествие от парламента

По материала работи: Златина Добрева

Трети ден продължават протестите след спорните промени в Конституцията и оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Протестите днес са два – пред Народното събрание, където по традиция от последните дни се събират недоволните граждани, и пред Съдебната палата.

Съдии от няколко столични съдилища, облечени в тогите си, застанаха пред Съдебната палата тази вечер в София. Заедно с тях беше и председателят на ВКС Лозан Панов. Това е втората подобна проява на магистратите. Предишната беше преди няколко години пред сградата на ВСС, когато беше уволнена колегата им Мирослава Тодорова.

Сред застаналите днес пред столичната Съдебна палата имаше магистрати от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и от Върховния касационен съд. Те бяха посрещнати с ръкопляскания от близо стотина граждани, които ги подкрепиха в исканията им за съдебна реформа. Пред Съдебната палата дойдоха още и част от по-известните адвокати, които също подкрепиха съдиите, пише днес.бг, цитирайки БТА.

Искаме да кажем на хората, че съдиите искат да има реформа, защото сме убедени, че благоденстваща държава не може да съществува без да има стабилен и независим съд, каза съдията от Софийския апелативен съд Весислава Иванова. По думите й справедливостта във всяко демократично общество зависи от това.

Иванова обясни, че всички съдии са облечени в тогите си, защото този символичен жест е в подкрепа на утвърждаване на държавността. Ще браним ценностите до колкото можем. Хубаво е гражданите да знаят това и да ни помогнат, посочи съдия Иванова.

Колегата й от районния съд Таня Маринова заяви, че съдиите са готови да говорят с гражданите за съдебната реформа, защото до сега политиците не са казали нищо. Маринова каза още, че и други съдии в страната са готови да излязат пред съдилищата в различни градове, за да разговарят с граждани за съдебната реформа.

Съдията от градския съд Иван Коев изрази разочарованието си от случилото се в последните дни и заяви, че гражданите трябва да знаят какво е добро за тях, а не какво искат съдиите. Сега е моментът, сега всички говорят и очакват съдебна реформа, Тя е важна не само за съда, а и за всички граждани. За да има ред в държавата трябва да има функционираща съдебна система по правила, които я правят независима.

Малко по-късно към събралото се множество пред Съдебната палата се присъедини протестното шествие, което започна от сградата на парламента.

Преди това протестиращите пред НС блокираха за кратко движението пред Парламента.

Досегашният им маршрут включваше поход до Орлов мост, където предишните дни също блокираха движението за кратко.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback