IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:02 | 10 декември 2015
Обновен: 14:34 | 18 октомври 2024

Плевнелиев изненадан от оставката: Достоен човек!

Президентът видя в гласуваните промени в Конституцията първа стъпка

По материала работи: Деян Михайлов
Плевнелиев изненадан от оставката: Достоен човек!

Президентът Росен Плевнелиев определи приетите от парламента промени в Конституцията като първа стъпка. По думите му те показаха каква е волята на 43-ото Народно събрание да адресира дълбоките проблеми на системата на правораздаване в България и да ги решава.

"Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени. Някои детайли изискват много по-задълбочен дебат и регламентация на законодателно ниво", коментира президентът в отговор на журналистически въпрос след официалните си разговори с президента на Словашката република.

Държавният глава припомни призива си към народните представители още преди първото гласуване на промените в Конституцията - да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

Росен Плевнелиев даде висока оценка на работата на Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство, назначено от държавния глава през 2014 година.

"Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Христо Иванов постигна много. Успя да наложи като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа. Благодаря му за това и съм сигурен, въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието изготви и инициира и която се надявам да бъде доведена до успешен край“, заяви президентът.
 
Държавният глава отново се обяви за цялостна реформа, а не само за промени в Конституцията. "Българският народ очаква цялостна реформа. Това, което най-много вълнува българските граждани, е справедливост и тя преминава през ефективна съдебна система", подчерта още президентът.

"Съдебната реформа е тотален приоритет и остава такъв и през 2016 година. Трябва с повишено внимание всички ние, граждани, политици и институции, да следим какво ще се случи оттук нататък", посочи държавният глава и пожела успех на Народното събрание и на бъдещия министър на правосъдието.

"Пожелавам надграждане на вече започнатото и постигнатото и преди всичко пожелавам на българските граждани дълбока и всеобхватна реформа, която да доведе до справедливост за всеки“, заяви още президентът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна