IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:08 | 10 ноември 2015
Обновен: 13:49 | 7 септември 2024

КСНС прие план за мащабна бежанска вълна

Росен Плевнелиев: Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства

По материала работи: Борис Проданов
КСНС прие план за мащабна бежанска вълна

Пет часа продължи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на „Дондуков” 2, съобщи Агенция “Фокус”. Темата на заседанието беше “Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност”.

 

На заседанието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на БСП Михаил Миков, шефът на ПГ на АБВ Борислав Борисов, лидерът на “Атака” Волен Сидеров, съпредседателят на ПГ на БДЦ Светлин Танчев и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

“С пълен консенсус и резервирано отношение от “Атака”, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили”, каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС.

 

“Обсъдихме промените в геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат. Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки”, заяви още държавният глава.

 

По думите му, големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната.

 

“МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите. Най-непосредственият риск е от нарастване на миграционния поток от и към България. Кризата в Украйна продължава. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение. Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители”, каза още Росен Плевнелиев.

 

Членовете на КСНС са отчели като основна заплаха тероризмът. За целта трябва да бъде подготвено законодателство за противодействие на тероризма.

 

Правителството ще трябва да предложи и мерки, насочени към оптимизиране на структурите в сектора за сигурност, като е отчетено напрежението в „някои звена“.

Коментари

Новини Варна