Варна 16°
fallback
България
13:28 | 28 октомври 2015
Обновен: 03:44 | 20 септември 2024

Бъчварова с морална подкрепа за полицаите срещу Сидеров

МВР се справи изключително добре в ситуацията, смята министърът

По материала работи: Деян Михайлов

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отговори на критиките, че не е трябвало да отива в НАТФИЗ в изборната нощ, когато там нахлу лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Тя коментира, че ситуацията е уникална, защото полицаите са били срещу човек с имунитет. "Нашите служители имаха нужда от тази морална подкрепа да могат да изпълнят своите задължения“, категорична бе тя. Бъчварова похвали полицаите, като заяви, че МВР се е справило „изключително добре" в ситуация, която имаше опасност да ескалира като застраши и едната, и другата страна в спора.

Бъчварова изрази съжаление, че действията на Сидеров са създали повод толкова много усилия на МВР и на депутатите да се хвърлят, за да се излезе от „една нелепа ситуация, уронваща престижа на институциите“.

Министърът смята, че по изборите ведомството също си е свършило работата по най-добрия начин. Тя изрази съжаление за хаоса в "Арена Армеец", но подчерта, че правомощието на МВР там е било за охрана. "Съжалявам за неприятностите, които хората са изтърпели, те са недопустими и се надявам депутатите да приемат промени така, че да направят изборната ни администрация много добре работеща“, заяви вицепремиерът. По думите й приемането на този закон е било наложено и в момента управляващите трябва да се справят с всички грешки в него.

На въпрос дали управляващата коалиция ще прекрати мандата на ЦИК, Бъчварова каза, че това е решение, което трябва да бъде взето след втория тур на изборите от депутатите. Вчера на коалиционен съвет темата е била обсъдена.

"Необходими са промени, те трябва да се обмислят, като се анализира цялата практика на тези избори, това са може би най-сложните за организиране избори и затова толкова ясно изпъкнаха проблемите", коментира тя.

За предстоящия в неделя балотаж се анализират рисковите секции, за да бъде засилено полицейското присъствие там. "Операциите, които проведохме два дни преди изборите, обхванаха широк кръг хора, за които имаше сведения, че се подготвят за неправомерни действия. 11 155 служители, които участваха, са прага на възможностите и с присъствието си осъществиха много силен контрол и изненадите в резултатите в някои общини доказват, че те са били ефективни. Още по-добри възможности имаме за балотажа, защото няма да бъде във всички общини и ще може да се съсредоточим в най-рисковите секции", обясни тя.

Бъчварова смята, че внимателно трябва да се обмисли предложението за награждаване на граничарите от Средец. Подписка за това влиза днес в МС. Тя посочи, че те са проявили смелост и са се правили добре, но при положение, че има загубен човешки живот, решението трябва да се обмисли.

Министърът каза още, че на първия етап оградата по границата с Турция няма да бъде цялостно завършена. Това е много голям инженерен проект и очаквам в началото на следващата година да има решение и възможност да се завърши окончателно, допълни тя. От думите й стана ясно, че ограда с Гърция и Македония не се предвижда, а само да си помагаме "със съоръжения".

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback